top of page
Writer's pictureIsmail Onol

Sahada Güven Veren Liderlik – 2

Lider, vardiya başında (veya günün başında) yapılacak işbaşı toplantısına mutlaka katılmalı. Birden çok takım var ve birbirinden uzak yerlerde ise, bir gün birine, başka gün diğerine gitmeli. Bu toplantıda hâl hatır sorup, insan-insana temas sağlandıktan sonra günün iş planı ve kritik konuları (üretim sayısı, denetim, proje çalışması, kalite sorunu, iş güvenliği, çevre konuları vb) üzerinden hızlıca geçilir. Lider, geçmiş günlerden aldığı notlardan sonuçlanan var ise paylaşır.


Lider, arkadaşlarının beden dilinden onların bir sıkıntısı olup olmadığını anlamalı. Bu gibi durumlarda, çalışanın konuya verdiği mahremiyet önemine bağlı olarak topluluk önünde veya toplantı bitiminde özel olarak konuşmak gerekli.


Herkes işine başlayıp işe ısındıktan sonra saha turuna başlamalı. Saha turunda lider yalnız dolaşmalı ve kendisi not almalı. Daha önceki yazılarımızda bu konuya değinmiştik. Liderin yalnız dolaşması, bir derdini anlatamayan kişilerin özel zaman yakalaması açısından ve bire-bir temas açısından önemlidir. Yani çalışanı mekânında ziyaret etmekten söz ediyoruz.


İşin nasıl gittiğini, çalışanların katılımı ve gelişimini gösteren KPI’ların olduğu bilgi paylaşım alanlarında her gün hatta “uzun” toplantılar yapılması önerilmez. Sadece bu konulara odaklı toplantıları haftada bir, ayda bir gibi periyodik olmalı. Ayakta yapmalı ve süresi 10-20 dakika arası olursa şahane olur. Haydi taş çatlasın bazı zamanlar 30 dakikayı geçmemeli. Çünkü toplantı da bir kayıptır.


Bu toplantılarda lider az konuşur, etkili bir şekilde dinler.



Güven duygusunu güçlendirecek, çalışanın yaptığı işin, bölüm ve şirket hedeflerini nasıl desteklediğini görmesi çok kritiktir. Büyük resmin içinde kendini gören kişi kendini değerli göreceği için, işine dört elle sarılmaya devam ederken, sürekli iyileştirmeye de devam edecektir.

 

Sahada (fabrikada, ofiste, depoda vs işin yapıldığı her yerde) yapılan iletişim çok değerlidir. Çalışan bağlılığını artırırken, iyi uygulandığında liderlere olan güven de artar. Bu nedenle önerimiz, çalışanlarla temas kurmak için her seviyede fırsat yaratılmalı, yeterli süre ayrılmalı. İster ekip lideri, ister amir, ister müdür, isterseniz genel müdür olun, fark etmez. Bütün çalışanlar, içten bir merhabayı, içten bilgi paylaşımını, değerli bir iş yaptığını hissetmeyi, kendisinin de değerli olduğunu ve hakkının verildiğini bilmeyi hak eder.

118 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page