top of page
Writer's pictureIsmail Onol

İş Kurma Hayalleri

Aşağıdaki oranlara bakarsak, ekonomi yerine oturmuş, sürdürülebilir ve istikrarlı demokratik ülkelerde "gelecekte iş kuracağını söyleyenlerin" oranı ile diğer ülkeler arasındaki farkı görüyoruz. (*)

Japonya %9

Almanya %13

Hollanda %17

Fransa %18

Türkiye %31

Hindistan %32

Meksika %38

Malezya %39

Brezilya %43


Neden olduğunu anlamak kolay. İnsanlar işiyle gücüyle uğraşıyor. Yeterli bir iş yapma yetkinliği olmayan, meslek sahibi olmayan ama bir miktar parası olan veya para bulabilecek olan (borç, kredi) kişiler, büyük hayaller ile iş kurmaya çalışıyor. Önce, şahane bir dekorasyon ile başlıyorlar, ne bir iş analizi, ne bir çevre analizi, ne de başka bir şeye bakıyor. 3-5 ay "yeni bir yer açılmış, acaba ne vardır" merakıyla gelen müşteriler bir süre sonra gelmez oluyor ve hazin sonun başlangıcını görmeye başlıyoruz. Önce çalışan sayısı azaltılıyor, stoklar tamamlanamıyor, sonra ne yazık ki "devren kiralık", "devren satılık", "zararına satılık mallar", "patron çıldırdı" gibi üzüntü verici tabelaları görmeye başlıyoruz. Yılların birikimi, alın teri, umutlar kaybolup gidiyor.


Yukarıdaki oranlar, girişimciliğin ne kadar yüksek olduğunu da gösteriyor diyebilirsiniz. Ama durum hiç de öyle değil. Tam bir umutsuzluk var, ne yapacağını bilmemek var burada.


Önceden yapılmış planlar, stratejiler, günümüzün gerçeklerini yakın takip etmek, yetkinlikleri geliştirmek, sıkı bir iş analizi yapmak, sormak, sormak, bir daha sormak "yaptıklarımız doğru mu, gerçekleşme olasılığını nasıl görüyorsun, siz olsaydınız ne yapardınız, rakiplerimiz ne yapıyor, müşteriler ne bekliyor" gibi bir çok soruyu sormalı ve yanıtlarını bularak karar vermeliyiz. Yoksa emekler ve paralar, hatta umutlar ziyan olup gidiyor.


(*) Kaynak: Ipsos, Temmuz 2022#türkiyeraporu

— Türkiye Raporu (@turkiye_raporu) 10 Ağustos

66 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page